För er som ännu inte vet vad ni ska tycka och tro när det gäller det nya kalkstensbrottet i Bunge…

Ta er lite tid och se efter hur det ligger till… Länsstyrelsen har bra kartfunktioner som visar hur många naturskyddsområden och vattenskyddsområden det finns. Sätt dem skyddade områdena i relation till brottets plats och hur stort brottet är tänkt att bli så är det lätt att inse problemen och förstå den oro som ligger och gror bland många här omkring.

Här finns en karta över norra Gotland: De gröna fälten är naturskyddsområden och de blå fälten är vattenskyddsområden. Brottet är placerat mitt mellan de två största gröna fälten.

Och här finns en xml-fil som visar brottets placering och storlek:  http://dl.dropbox.com/u/26754632/kalkbrott.xml. Kopiera adressen och sätt in den i kartan genom att trycka på (rita) den lilla röda pennan till höger, tryck vidare på ikonen (öppna) som har en orange mapp med ett plus framför, klistra in adressen i fältet Filnamn och tryck på öppna.

Ända sen jag flyttade hit till Gotland för tjugo år sen så har jag nog naivt trott att större delen av den här underbara lilla ön är full med naturreservat och naturparker, starkt skyddad av olika miljölagar.

Men så är det inte, det är inte många procent av Gotlands yta som är listade som skyddade områden. Och inte ens den lilla procenten anses värd att skydda eftersom kalkindustrin nu har fått tillstånd att starta upp en ny täkt, tydligen en av de största kalktäkterna i Sverige, mitt mellan två av Gotlands största Natura 2000-områden som dessutom ligger inom Gotlands näst största vattenskyddsområde. !?! Hur är det ens möjligt?

Jobben är viktiga, industrin är viktig… men finns det verkligen ingen annan plats att bryta på? en plats som inte ligger i vattenskyddat område och som inte riskerar det viktiga grundvattnet?

Ja, jag är orolig och många andra med mig. Orolig för att vi på den här lilla ön inte bryr oss tillräckligt om det som finns omkring oss och självklart orolig för att vi inom kort inte längre kommer att ha tillräckligt med sötvatten till djur, natur, åkrar och lantbruk. Och vad händer då?

Här finns mer information:

http://www.naturvardsverket.se/sv/Start/Verksamheter-med-miljopaverkan/Takter/Yttranden-och-domar-om-takter/Paverkan-pa-riksintressen-Natura-2000-omraden-och-grundvatten-vid-Bunge/

http://www.faltbiologerna.se/

http://www.brantings.se/

http://protecttheforest.se/

http://www.facebook.com/ojnareskogen

http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/kalla_fakta?title=reportage_om_nordkalk&videoid=2100000&utm_medium=sharing&utm_source=permalink&utm_campaign=tv4play.se

Jag har tagit ställning. Gör det du också genom att skriva under på sidan http://tinyurl.com/ojnare

Dela: